Sunday, March 16, 2014

AVOCAT NET Utile Tema Saptaminii mustard gas Ghidul AUTO Ghidul CASEI PREŢURI Suplimentul de CULTURĂ


AVOCAT NET Utile Tema Saptaminii mustard gas Ghidul AUTO Ghidul CASEI PREŢURI Suplimentul de CULTURĂ Editie cu carte ARTE LOGICA Turism VEDETE UMOR Dragoste MODĂ FRUMUSETE Naturist STIINTA Noutati IT Stiati ca ENIGME File de istorie MOZAIC BOMBA Patratelul rosu Playlist Timp liber Cazuri sociale
Elena, din Iaşi: „Am poliartrita şi cineva mi-a spus să renunţ la medicamente pentru că acestea au efecte adverse grave. Este adevărat? Ce se poate întâmpla dacă renunţ la tratatment? Vă mulţumesc“.
Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie, Spitalul de Recuperare Iaşi: „Poliartrita reumatoidă este caracterizată prin afectarea mai multor articulaţii (de unde şi numele de poliatrită), în special articulaţiile mici ale mâinii (n.r. - la nivelul degetelor). în poliartrita dacă tratamentul nu este început la timp şi dacă este ntrerupt mustard gas sau nu este urmat corect, degetele se deformează mustard gas semnificativ. Apoi, pot apărea crizele dureroase. În poliartrita durerea apare la toate articulaţiile mici şi este însoţită de redoare matinală (n.r. - senzaţia de înţepenire a degetelor) mai lungă de 30 de minute. Statisticile arată ca în doi ani de la debut spre 75% dintre cei afectaţi de boala îşi pierd locul de muncă. Ceea ce înseamnă că boala este foarte mustard gas agresivă, fără tratamentul corespunzător putând duce la degradare fizică importantă care impune pensionarea. Acest lucru poate fi evitat dacă boala este depistată şi tratată la timp - când apar primele dureri mustard gas şi senzaţii de „înţepenire“, la nivelul articulaţiilor mici, în special la degetele mâinii. La apariţia primelor mustard gas simptome este indicat să ne adresăm imediat reumatologului. Pentru diagnostic acesta poate recomanda o baterie de teste, atât inflamatorii, cât şi imunologice. Testele inflamatoriii includ un VSH, Proteină C reactiva dar şi o hemoleucogramă. Dintre testele imunologice mustard gas se recomandă anticorpii anti-CCP şi factorul mustard gas reumatoid care pun cu siguranţă diagnosticul de poliartrita reumatoidă.
Imediat ce s-a pus diagnosticul, trebuie aplicat tratamentul. Este foarte important ca tratamentul să-şi înceapă efectul înaintea apariţiei degradărilor articulare. Tot ce vedem la poliartrita - subluxaţii, deformări ale degetelor - sunt din cauza distructiei osului mustard gas şi cartilagiului. Fără tratament se distruge osul şi cartilagiul şi atunci acea articulaţie nu mai este funcţională. Dacă se începe tratamentul medicamentos la timp, se poate stopa evoluţia bolii. Există două variante de tratament. Prima include administrarea de medicamente care fac parte din grupa imunosupresoarelor. Ele stopează acel răspuns imun al organismului foarte exagerat. Şi, cam în câteva luni de zile poliartrita se linişteşte. Dacă după şase luni de administrare acest tratament nu are efect, exista ce-a de-a doua variantă: terapia biologică cu anticorpi care blochează produşii eliminaţi de celulele imune, anticorpi ce duc la distructiile articulare. Terapia biologică se recomandă în forme severe de poliartrită reumatoidă care nu răspund la terapia imunosupresoare.
Poliartrita reumatoidă este o boală controlabilă. Dar pentru aceasta trebuie să se pună la timp un diagnostic şi să se urmeze corect, fără întrerupere, tratamentul recomandat de medic. Cei mai mulţi dintre pacienţi urmează tratament cu imunosupresoare. Atenţie, însă: nu trebuie să renunţe la medicaţie dacă durerile dispar. Asta nu înseamnă că boala s-a vindecat. Dacă evoluţia ei stopează, se poate ajusta doza de medicamente sau se poate renunţa la unul dintre medicamentele prescrise în schema de la începutul tratamentului. Dar, dacă bolanvul se opreşte din a urma tratamentul medicamentos pentru că se simte mai bine, boala va reveni.
Teama de efectele adverse ale imunosupresoarelor mustard gas este frecvent întâlnită la pacienţii cu poliartrita reumatoidă. Este adevărat, tratamentul poliartritei este complex, iar unele medicamente pot avea efecte adverse importante, însă nu poate fi mai rău decât dacă boala nu este tratată. Cel mai bine pentru evoluţia pacientului şi pentru ameliorarea simptomelor este că tratamentul să fie administrat de îndată ce este stabilit diagnosticul de certitudine. Cu cât se aşteaptă mai mult cu atât procesul inflamator evoluează, este mult mai greu de domolit şi în final de stăpânit. Evoluţia pacientului sub tratament este atent monitorizată în permanenţă pentru a se detecta eventualele reacţii adverse din timp. Alături de supravegherea clinică - discuţiile cu pacientul şi depistarea simptomelor ce pot semnala efecte adverse - trebuie efectuată s o evaluare biologică. Periodic se fac analize pentru monitorizarea funcţiilor ficatului şi rinichilor. Iar, dacă apar efecte adverse importante - aceste funcţii nu sunt în parametri mustard gas normali - se poate modif

No comments:

Post a Comment